Dossier: prijsstijgingen The perfect storm
30 december 2021Als je nu horeca ondernemer bent, dan weet je dat niets hetzelfde is als vroeger.
Jouw hele verdienmodel ligt op de kop. En dat komt eigenlijk door 2 redenen:
1. De corona maatregelen en lockdowns
2. Het personeelstekort en de stijgende salarissen
Maar let op, daar komt nu een 3e probleem bij:
3. De prijsstijgingen voor bijna alle producten
Het is gevaarlijk om dat laatste punt geen aandacht te geven.
Ik wil dat 2022 een super goed jaar voor je wordt, dus moeten we dit probleem oplossen.
Dat is precies de reden dat wij in deze nieuwsbrief hier wat dieper induiken.
Lees hem helemaal, of ga direct naar de vraag die het beste aansluit bij jouw situatie!
Waardoor zijn de prijsstijgingen ontstaan?
De prijsstijgingen die we nu en in de komende maanden zullen zien, worden veroorzaakt door de volgende structurele macro-economische trends:
- stijging van grondstofprijzen, zoals tarwe, aardappelen en raapzaadolie
- stijging van verpakkingsmaterialen prijzen, zoals plastic en hout
- stijging van transportkosten door tekorten aan zeecontainers en chauffeurs en de gestegen dieselprijzen
- stijging van energiepijzen
- tekorten aan vee doordat de veestapel is afgenomen tijdens de lockdowns
- extra vraag naar vlees en zuivel vanuit Azië, waardoor de wereldprijs stijgt
- tekort aan personeel en arbeid
- hoge inflatie
Hier hebben wij wereldwijd mee te maken. Er is geen enkele discussie dat alle prijzen van alle leveranciers, producenten en groothandels hierdoor zullen stijgen.
Hoe moet ik reageren op de prijsstijgingen?
Ik adviseer je een combinatie van de volgende 2 oplossingen:
1. Pas je prijzen op jouw menukaart aan, voordat het seizoen begint. Denk bijvoorbeeld aan een prijsstijging van 10-15%
2. Denk slim na, welke gerechten je kunt aanpassen op de menukaart
Wat moet ik niet doen?
Dit klinkt heel erg tegenstrijdig. Maar stop niet te veel energie in koopjes zoeken bij verschillende groothandels en aanbieders. Een groothandel kan je nu lokken met een extreem scherpe prijs. Maar die prijs is tijdelijk, omdat de onderliggende oorzaken wereldwijd en structureel zijn.
Dat betekent, dat je de prijsstijging alsnog ‘stilletjes’ krijgt doorgevoerd in het voorjaar, op het moment dat je geen tijd hebt om er op te letten en nieuwe menukaarten te maken.
En dan heb je een echt probleem: dan verdien je niets.
Waarom moet ik mijn prijzen op de menukaart aanpassen?
- de prijsstijgingen zijn wereldwijd, bij alle leveranciers en in alle productgroepen
- niet alleen jouw inkoop (of inslag) gaat omhoog, maar ook de personeelskosten. Goed personeel is moeilijk te vinden en wil steeds beter verdienen. En daar heb jij marge voor nodig.
- jouw complete verdienmodel is veranderd door de lockdowns, je moet nu jouw omzet en winst in een paar maanden maken. Daar heb je een gezonde marge voor nodig.
Doe het nu, want nu heb je tijd. Zo meteen, als alles weer open is, heb je andere uitdagingen en maak je hier geen tijd meer voor!
Wat gebeurt er als ik mijn menuprijzen niet aanpas?
Ok, stel je voor dat je deze nieuwsbrief niet hebt ontvangen en dat je jouw menuprijzen niet ‘durft’ te verhogen. Dan wordt het een lastig jaar:
- Dan werk je, met jouw team, het hele seizoen keihard. Maar dan kom je er in september achter, dat je er niets aan hebt verdiend. Al jouw gasten hebben genoten bij jou op het terras, maar jij hebt geen buffer opgebouwd.
- Doordat je geen buffer hebt opgebouwd, is het laagseizoen niet te overleven. Wie zegt dat we dan niet weer worden geconfronteerd met nieuwe corona maatregelen of lockdowns…
- Ook heb je niet voldoende marge en liquide middelen om een goed team op te bouwen. De echte toppers vragen nu steeds hogere salarissen.
- En tenslotte bouw je geen kapitaal op voor nieuwe investeringen voor 2023.
Wordt de prijsstijging wel geaccepteerd door mijn gasten?
Ja. In het begin kun je er misschien een opmerking of vraag over verwachten, maar realiseer je het volgende:
- iedereen ziet dat de prijzen in de supermarkt, bij het benzinestation en in de huizenmarkt snel stijgen. Dit is niet nieuw, het gebeurt in elke bedrijfstak.
- iedereen begrijpt dat horeca ondernemers het nu in een paar maanden moeten verdienen.
- als het zo meteen weer mag, willen de consumenten graag weer besteden in de horeca. Dit is wat we allemaal gemist hebben. We willen onszelf belonen en genieten.
- jouw gasten komen niet voor het eten en drinken, dat kunnen ze in de supermarkt ook wel kopen. Ze komen voor de beleving en een avondje uit. Ze willen zich speciaal voelen. Dat is de dienst die je verkoopt als horeca ondernemer! Zorg dat dit 100% klopt.
- en uiteindelijk worden de nieuwe prijzen weer normaal. Het duurt een paar maanden, maar dan went het.
Top 10 aanpassingen voor jouw menukaart!
1. Voer een menu prijsstijging door.
2. Werk met onderscheidende en unieke producten die jouw gasten niet thuis kunnen bereiden of kopen. Als je kijkt naar ons assortiment, denk bijvoorbeeld aan een avocadoburger, mac ’n cheese, black burger bun en de hoge kwaliteit sausen van Ballymaloe.
3. Zorg dat je genoeg gerechten aanbiedt in elke productgroep van de 3-eenheid: Comfort Food (ongezond lekker eten wat we gemist hebben) – Healthy Food (de Corona kilo’s er af voor de zomer) – Vegan Food (bewustzijn, de trend en minder prijsstijgingen)
4. Beef (rund) stijgt harder dan bijvoorbeeld kip. Gebruik je nu onze Pulled Beef Barbacoa? Dat is ook mijn favoriet๐. Maar overweeg om over te stappen naar de Pulled Chicken Tinga, die betaalbaarder is. En blijf je bij de Pulled Beef (dat zou ik doen), gebruik er wat minder van en vul dit in het gerecht aan met onze Frijoles Black Beans (LA926)
5. Ga nooit met slechtere kwaliteit werken. Dan ben je direct inwisselbaar met elke bezorgdienst of supermarkt. Blijf op jouw kwaliteitsniveau, maar kijk bijvoorbeeld naar jouw portiegrootte. Een interessant alternatief voor onze 180 gram Irish Beef Burger is bijvoorbeeld de 150 gram Fresh Burger (LA856) of de 125 grams Smoky Mountains Burger (LA893)
6. Nu is het tijdstip gekomen om door te pakken met je vegan kaart. Als eerste is het onderscheidend en interessant voor de consument: dit eten ze thuis nauwelijks. En ten tweede zullen de vegan producten minder stijgen in prijs.
7. Start met hotdogs. De prijzen zijn nagenoeg hetzelfde gebleven en je ziet steeds meer chefs die zichzelf onderscheiden met een `signature dog` of een `haute dog’. Durf hier eens over na te denken en ga er gewoon eens mee experimenteren. Wij helpen je graag op weg! Een groot voordeel is, dat het supersnel werkt, waardoor het ook goed in te zetten is als je weinig personeel hebt.
8. Gebruik de hoogste kwaliteit ready-to-use producten, zodat je met minder mensen meer omzet kunt maken. Ze moeten er uitzien als home-made, maar zo simpel werken dat een nieuwe collega na 2 uurtjes training een `kant kan draaien` bij jou in de keuken. Voorbeelden in ons assortiment zijn de pulled meats en onze relishes.
9. Gebruik vergevingsgezinde producten. Dit zijn producten die, als ze iets te lang in de oven of op de plaat hebben gelegen, nog steeds goed smaken. Hierdoor heb je minder derving en minder problemen tijdens de topdrukte. Goede voorbeelden zijn onze burgers van Smoky Mountains en de MexMix Gouda Cheddar die niet te snel hard wordt in de oven.
10. Gebruik apparatuur waardoor alles makkelijker wordt en sneller gaat. Hierdoor heb je minder personeel nodig en heb je een hogere tafelbezetting. Denk bijvoorbeeld aan onze Roband Grill Station, waarin je binnen 2 minuten 7 hamburgers bakt. Door de teflon laag en de timer gaat het altijd goed.
Ik weet zeker dat deze tips je enorm kunnen helpen om een super jaar te draaien.
Wil je samples om te testen?
Samen met ons aan de slag met je menukaart en bovenstaande tips? geen probleem, neem contact met ons op en we komen langs om in jouw keuken met je aan de slag te gaan.
Terug naar overzicht