De Smash Burger, misschien wel het meest oldschool broodje hamburger, en ook nog eens super lekker!
28 mei 2021Eén van mijn favoriete burger, is de Smash Burger. De smaaksensatie is echt fantastisch! Niet omdat wij het zeggen maar omdat het wetenschappelijke bewezen is! Door het stijgende aantal vragen die wij krijgen over de Smash Burgers, merk ik, dat ze steeds populairder worden in Nederland en België. Maar wat is de Smash Burger precies? Is het een trend in de Horeca? & Hoe maak je een echte Smash Burger zoals in Asheland, Kentucky (jaren 30)?
Wat is een Smash Burger?
Ik vertel je waarschijnlijk niets nieuws als ik je vertel, dat door vlees te bakken, het vlees de smaak en de geur krijgt, die we allemaal zo lekker vinden.
Want door het bakken en het karamelliseren van het vlees, ontstaat er een hele smaakvolle en krokante buitenkant. Dus die verhitting zorgt ervoor dat een burger, zo lekker smaakt en ruikt. Dus hoe meer buitenkant een burger heeft, hoe meer smaak hij krijgt.
Wat nou als je tweemaal zo veel smaak wilt? Dan maak je van 1 burger, 2 hele dunne burgers. Dan heb je in totaal 2x meer buitenkant. En dat is het principe van een Smash Burger: de Smash Burger is eigenlijk een hele dunne burger, die daardoor veel meer smaak krijgt.
Is de Smash Burger een trend in de horeca?
In Nederland en België merken we dat we steeds meer vragen over Smash Burgers krijgen. Vooral van horeca ondernemers die zichzelf willen onderscheiden door een echt authentiek Amerikaanse burger aan te bieden. Dus dan kunnen we gerust spreken over een trend.
Maar in Amerika ligt het anders. De eerste keer dat hamburgers echt populair werden, was in de jaren ’30 van de vorige eeuw. En toen werden ze juist op deze manier gemaakt. Rauwe balletjes gehakt werden tijdens het bakken op een griddle (bakplaat) platgedrukt en in hun eigen vet gebakken.
Hoe maak ik een Smash Burger?
Het is belangrijk dat je vlees gebruikt van de vette delen van een rund, anders is het echt niet lekker. Een vetpercentage van ongeveer 19-20% is essentieel. Dat is ook de reden, waarom veel horeca ondernemers de Fresh Burger of de Butcher Burger van LA Streetfood gebruiken. Deze Ierse burgers hebben gegarandeerd het juiste vetpercentage.
Je pakt een 180 grams burger, en je snijdt hem door de midden. Van elke helft, maak je een gehakt balletje, die je op de bakplaat legt. Vervolgens druk je hem helemaal plat op de bakplaat. Dit kan met speciaal gereedschap (smash burger press, ook wel grill pers of vleesbraad gewicht genoemd), die je kan bestellen op veel barbecue of horeca webshops, maar bijvoorbeeld ook met een pleisterspaan van een doe-het-zelf zaak. Sommige koks vinden het fijn om een stukje bakpapier tussen de pers en het vlees te doen, anderen doen het juist zonder.
Je draait de burgers pas om, als de onderkanten lekker gebakken zijn en ze al een beetje krokant worden.
Ga hier naar het authentieke recept!